Alternatif bir ulaşım aracı olan bisiklet, afetlere müdahale kapasitesini arttırmanın en etkili yollarından biri olarak da değerlendiriliyor. Kolay erişilebilir ve kullanılabilir olması, yakıtsız ve sessiz çalışmasıyla bisikletler hem afet ve acil durum planlamasına hem de afet ve acil durum sonrası müdahaleye dahil ediliyor.

bisikletBisikletliler Derneği Başkanı Murat Suyabatmaz, afet ve acil durumlar sonrası bisikletli ulaşımın önemini Sivil Sayfalar’a şöyle anlatıyor: “afet sonrası ilk 72 saatteki kritik süreçte halkın hareketliliğini sağlamak ve aynı zamanda görevli araçlara engel olmamak için az yer kaplaması, sessiz olması, her yere ulaşabilmesi, herkes tarafından erişilebilir ve kullanılabilir olması nedeniyle bisiklet afet sonrası durumlarda en gerçekçi ve en ideal ulaşım aracı.

Otomobil ise afet sonrası dönemlerde ihtiyaç duyulan bu hareketliliği sağlayamıyor. Afet sonrası dönemlerde yaşanan elektrik kesintisi nedeniyle benzin pompaları çalışmadığı için benzin sıkıntısı yaşanabiliyor. Yolda kalan araçlar ise trafiğin durmasına neden oluyor ve ulaşımı engelliyor. Bu da can kaybı riskini artırabiliyor.

Afet sonrası enkaz alanlarında ise ciddi bir sessizliğe ihtiyaç oluyor. Enkaz ortamında duyulacak her türlü yardım çağrısı kritik. Bu nedenle bisikletle ulaşım enkaz alanlarında bu sessiz bir ulaşım sağlıyor.” (*).

Bisiklet ayrıca afet ve acil durum esnasında elektrik üretimine de olumlu katkı sağlıyor. Sadece insan gücünün kullanımıyla elektrik üretilen bisikletler birer sarj aleti olarak kullanılabiliyor.

Dahası, bir afet ya da acil durum sonrası, şehrin trafik sisteminde oluşacak herhangi bir aksaklığın şehirde bir trafik ışığı afeti daha yaratmaması için bisikletler afet ve acil durum müdahale planlamalarına dahil edilmeye başlandı.

 (*) Kaynak: Sivil Sayfalar

Görsel: CityLab, the Atlantic